În mod obișnuit, decizia de a acorda un credit ține, în mod exclusiv, de fiecare instituție financiară la care se apelează pentru solicitarea unuia. Instituțiile financiare sunt obligate prin lege să evalueze solvabilitatea persoanelor aplicante și să stabilească nivelul de îndatorare în vederea acordării unui credit. Evaluarea se efectuează pe baza datelor înregistrate la Biroul de Credite, dar nu este singurul aspect decisiv. Instituțiile financiare bancare, în special, impun și condiții referitoare la venit, vechime în muncă și garanții.
Biroul de Credite a fost înființat la inițiativa instituțiilor financiare bancare românești și are ca scop susținerea participanților la procesul de creditare prin transmiterea de informații detaliate și actualizate cu privire la persoanele fizice care solicită credite sau alte servicii (leasing sau asigurări) de la societăți financiare bancare sau nebancare.
Informațiile prelucrate la Biroul de Credite vizează persoanele fizice care solicită un credit și conțin date de identificare a persoanei, date referitoare la tipul creditului sau creditelor solicitate, date legate de insolvență și de numărul de verificări efectuate de instituțiile financiare privitoare la persoana vizată.
Majoritatea instituțiilor financiare fac verificări la Biroul de Credit istoricul persoanelor care aplică pentru un credit, însă nu toate țin cont de datele înregistrate pentru a acorda unui împrumut. Sunt și câteva bănci care oferă credit chiar și cu istoric negativ, însă pot solicita garanții sau un anumit venit minim.
Persoanele care vor un credit, dar sunt în Biroul de Credite, pot să îl obțină acum fără giranți și fără adeverință de venit, în unele cazuri. Instituțiile financiare nebancare oferă credite și persoanelor care sunt înscrise în Biroul de Credite. Cele mai multe dintre aceste instituții oferă credit doar cu buletinul. Există posibilitatea ca și aceste societăți să verifice istoricul de la Biroul de Credite, însă acest aspect nu este hotărâtor pentru acordarea împrumutului. Scopul analizei este de a stabili o valoare a creditului corespunzătoare venitului solicitantului și posibilității de a restitui creditul. În plus, aceste instituții nebancare oferă și soluții utile pentru a șterge istoricul negativ de la Biroul de Credit.
Creditele obținute online pot să reprezinte o soluție convenabilă pentru cei care s-au confruntat cu cereri de credit respinse de bănci. Prin intermediul instituțiilor nebancare, chiar și persoanele înscrise la Biroul de Credite pot să obțină rapid un împrumut online.
Este recomandat, însă, ca persoanele restanțiere să își soluționeze mai întâi datoriile restante și să evite solicitarea unui credit mai mare pentru a achita restanțe mai vechi. Achitarea unor restanțe anterioare cu ajutorul unui nou împrumut este riscantă. În plus, există și posibilitatea ca dobânda noului credit să crească tot mai mult.
Instituțiile financiare nebancare reprezintă opțiunea optimă în cazul acesta, având în vedere că acordă credit chiar dacă solicitantul se află pe lista restanțierilor de la Biroului de Credit. Fiecare instituție în parte are ofertele și condițiile proprii de aprobare a unui credit, însă există foarte multe instrumente online de comparare a împrumuturilor pentru ca fiecare persoană să aleagă tipul de credit potrivit situației sale financiare.